Kemalpaşa OSB Mah. 16. Sk. No:1 35730 Kemalpaşa İzmir
Özel KOSBİ Zülfü Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
2025-02-04
CUMHURBAŞKANLIĞI DENETLEME KURULU DENETÇİSİ MEHMET SALİH CANBAL İLE MESLEKİ EĞİTİMİN DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ RÖPORTAJI

-Çalışma tarzınızı veya iş yaklaşımınızı tanımlayacak üç kelime seçebilir misiniz?

M.S.CANBAL: Aslında tüm çalışma tarzımı şöyle anlatabilirim. Ne kadar “basit”, o kadar “doğru”. Özellikle eğitim süreçlerinde karmaşık yapıların içinden çıkılamaz programların öğretmen ve öğrencileri çok zorladığına inanıyorum. O nedenle anlaşılır, sade bir müfredatın hem öğretmenler hem de öğrenciler için çok faydalı olacağını düşünüyorum.

-Bir projeye veya girişime başlarken hangi faktörleri önceliklendirirsiniz?

M.S.CANBAL: Bir projeye başlarken veya bir çalışmaya başlarken öncelikle bu alanda yapılmış çalışmaları derinlemesine incelemek gerekir, bundan sonra ise işin uzmanları ile çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. İş bölümü ve güven. Bunu başarabilen projeler hep başarı ile sonuçlanır.

-Mesleki eğitimde gelecekte görmek istediğiniz yenilikler veya değişimler nelerdir?

M.S.CANBAL: Gelecekte mesleki eğitimin değerinin çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Benim çabam, diğer ülkelerin mesleki eğitimle ilgili farkındalıklarını arttırdıklarında bizim geride kalmamız üzerine. Ülkeler mesleki ve teknik eğitim ile kalkınacaklarını ve diğer ülkelerle aralarını açacaklarını biliyorlar. Bu nedenle bizim ülkemizin de mesleki eğitime daha çok önem vermesini, meslek liselerinin kıymetini anlaması gerekiyor. Uzun yıllar meslek lisesi öğrencilerinin alanında mühendislik veya ilgili bölümlere giderken ek puan almaları gerektiğini savunuyorum. Umarım bu gerçekleşir. Şu anda ülkemizdeki üniversite motivasyonu oldukça yüksek.

-Avrupa’daki meslek liseleri ile ülkemizdeki meslek liseleri eğitimleri, gelişimleri, öğretim programları ve mezunların çalışma alanları (kendi alanında çalışma, farklı fakülte okuma veya farklı meslek yapma vb) ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

M.S.CANBAL: Avrupa ile kendi ülkemizin mesleki eğitimini karşılaştırdığımızda hatta dünyadaki diğer ülkelerle ülkemizdeki mesleki eğitimi karşılaştırdığımızda olumlu yönlerinin de olduğunu fakat bazı geliştirmemiz gereken yönlerin de olduğunu söyleyebiliriz. Sanayisi gelişmiş bazı Avrupa ülkelerinde, Almanya ve Avusturya gibi, ortaokul öğrencilerinin mesleki eğitime yönlendirilmesi daha çok zorunlu yönlendirme şeklinde oluyor. Bizim ülkemiz gibi, Amerika, Kanada ve İspanya gibi ülkelerde ise daha çok bu öğrenci ve ailesine bırakılmış durumda. Burada tabi ki en önemli olan nitelikli rehberliğin yapılabilmesi. Ayrıca dünyada birçok ülke sanayi ile mesleki ve teknik eğitim okulları birlikte değerlendiriyor. Yani sanayi ve okul iş birliğini çok önemsiyor. Bizim ülkemizde de bu tür girişimler ve güzel örnekler var. İş dünyası ile mesleki ve teknik eğitim okullarını ne kadar birlikte düşünebilirsek o kadar doğru bir yola girmiş oluruz. Aslında ülke olarak yapmamız gereken meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarında çalışabilmeleri için tüm teşvik mekanizmalarını hayata geçirmek olmalıdır.

 

Mesleki eğtimini tamamlayıp mezun olduktan sonra elektrik öğretmeni olarak göreve başlayan Sakarya ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı yapan Mesleki Eğitim Uzmanı, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu Denetçisi Mehmet Salih Canbal ile mesleki eğitimin dünü, bugünü ve geleceğini konuştuk. Bu röportajın ülkedeki meslek lisesi algısının değişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.