Eğitim ortamında karşılaşılan ve öğrencilerin akademik başarılarının önündeki engellerden biri erteleme davranışıdır. Erteleme davranışı, kişinin kendi faaliyetlerini düzenleme becerisinin eksik olması, kişinin kendi isteğiyle bir faaliyeti aksatma ya da faaliyeti gerçekleştirmekten tamamen kaçınma eğilimi olarak açıklanabilir. Erteleme türlerinden en yaygını akademik ertelemedir.
Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan akademik erteleme davranışı, bireyin kendi kontrolünde değildir. Genelde bireyin ilgili konuya motive olamamasından kaynaklı olarak erteleme davranışı gösterdiği bilinmektedir. Sonrasında bireyin yüksek düzeyde kaygı yaşayana kadar görevlerini yapmaması yani işlerini son anda yapması anlamına gelmektedir. Örneğin sınavdan önceki akşam sınava hazırlanma, ödev hazırlama gibi konular sıkça karşımıza çıkmaktadır. Erteleme davranışına sebep olarak, zamanı yönetememe, başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik, motivasyon eksikliği gösterilebilir.
Erteleme ile baş etme yolları:
Kaynaklar
Ayan, A. (2020). Mutluluk Düzeyinin Atılganlık ve Genel Erteleme Davranışı Üzerine Etkisi. Journal of Humanities and Tourism Research, 10 (4), 788-805. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/johut/issue/58659/847477
https://pdr.itu.edu.tr/faydali-bilgiler/ertelemek-ile-bas-etme. Son Erişim: 15.04.2022
1 ORCİD: 0000-0002-6117-2418, Psk. Dan., Özel KOSBİ Zülfü-Mevlüt Çelik MTAL Müdür Yardımcısı
Günlük hayatınızı kolaylaştıracak pratik bilgiler ile hayat daha rahat! İşte çok işinize yarayacak 40 püf noktası!